Recept

Här lägger vi efter hand ut recept så du kan använda upp allt i burken. Kimchispadet är en smakrik fond som kan användas till mycket.

KIMCHIGRYTA, VEGETARISK, 4 personer


KImchigryta (Jigae) är egentligen en restgryta som en pytt-i-panna, så du kan också lägga till fler grönsaker om du vill.


1 gul lök
1-2 morötter
1 paket tofu
1 squash (om säsongen tillåter det)
1 liten purjolök
1-2 matskedar miso
Salt
0,75 liter vatten
En bit kombualg (valfritt)
Gärna Kulturmumsets chilisås, 1-2 teskedar
1 msk grönsaksbuljong
Sesamolja, en liten skvätt på toppen
Kimchirester, kan även vara sån som fått ett litet vitt lager på sig, vilket är en naturlig effekt av att den blivit exponerad av för mycket syre. Inte så snygg längre, men fullt duglig för matlagning.Minst en halv liten burk behövs inklusive spad, gärna mer.


Det är alltid gott med en alger i en kimchigryta, men det är valfritt.


Skär grönsakerna, och fräs löken i en gryta.
Lägg ner moroten i bitar som kan ätas med sked, miso, kombualg och grönsaksbuljong, samt vatten. Sjud en stund och lägg sedan ned kimchin tillsammans med spadet. Koka upp och sänk värmen, lägg ner skivad squash och purjolöken skivad i 2 centimeter långa bitar, även tofu i bitar. Låt allting stå och puttra tills purjon är mjuk, men inte mosig. Smaka av med salt, miso och chilisås till önskad hetta.


Ät med ris till, gärna i en stor soppskål. Riset i botten, gryta på, och sesamfrön och en skvätt olja och ett stekt ägg på toppen. I Korea äts denna gryta gärna med sked.